2-ри Щафетен (EKIDEN) Маратон София 2016

 В Блог

На 6 Септември в 9:00 ч. пред Националния Страдион“ Васил Левски“ ще бъде даден старта на 2-ри Щафетен (EKIDEN) Маратон София 2016. В следващите няколко реда ще ви запознаем с историята на Ekiden.

История 

Първото Еkiden  състезание  било спонсорирано и организирано от Yomiuri Shimbun (Един от петте национални японски вестници издаван и до сега от най-голямата медийна компания  в света –Yomiuri Group . Вестника е с най-голям тираж в света,   който има две издания на ден – сутринно и вечерно издание. Тиража му е между 10 и 13 милиона )  през 1917 г., което  се провежда в продължение на три дни между старата японска столица Киото и модерна столица Токио, на дистанция  от 508 km. Повода е бил отбелязване на  годишнината от преместването на столицата  в  Токио.

Както е написано на японски език – Ekiden е комбинация от думите „пункт“  (駅)  и  „предаване“ (伝).  Това име е измислено от поета  Toki Zemmaro (1885-1980),  който по това време е бил началник на отдел социални въпроси при  Yomiuri Shimbun.

Резултат с изображение

 

Първоначалната идея за състезанието е била да се бяга по стария Японски път Токайдо.

( Токайдо е един от 5-те най-важни маршрути от периода Едо в Япония, който свързвал сегашната столица Токио и древната Киото по източното морско крайбрежие. Стандартният метод на преминаването му е било пеша, като тогава колесните каруци почти не са съществували а тежките товари обикновено са се изпращали с кораби по вода. Членовете на по-висока класа са преминавали разстоянието върху  Kago-това е вид покрит кош на бамбукови пръчки, носещ се от 4-ма мъже и използващ се за човешки транспорт).

Оригиналния вариант на пътя Токайдо между Токио и старата столица Киото се е състоял от 53 станции, където е имало изградени пропусквателни порти с постройки  за храна и нощуване.

На много места по трасето са били изградени и гранични пропусквателни пунктове, където туристите трябва да имат документи за самоличност или разрешителни  за преминаване.

Дължината на щафетата Еkiden през годините е варирала с различни дължини и брой участници. В Япония е най-дългото щафетно състезание в света – Round-Kyūshū Ekiden , обиколката на остров Кюшу за 10 дни състезателите трябва да пробягат 1064 км през 72 пункта.

Същността на състезанието е била всеки бегач от отбор да пробяга разстоянието от една „станция“ към следващата, и да предаде лента от плат, която носи на раменете си (tasuki), на следващия пост от отбора.

Ekiden е отворен за всички желаещи да пробягат маратонското разтояние от 42.195 км. събирайки отбор от 6 участника разпределени по постове.

От 2006 година, се налага стандарт за дистанциите в Щафетния маратон- 5К , 5К , 10К , 10К, 5К и 7.195К.

Повече информация за маратона може да намерите sofiaekidenmarathon.com

Start typing and press Enter to search

Pin It on Pinterest