ОТ ПЛАСТМАСОВИТЕ БУТИЛКИ ДО КЪСИТЕ ПАНТАЛОНИ

 В Блог

Санта Жан де Люз, Франция: Quiksilver са развълнувани да обявят, че тяхната програма за рециклиране – в сътрудничество с REPREVE® – току-що е достигнала до 100 милиона бутилки. От самото начало през 2012 г. около 3500 тона пластмаса са превърнати в шорти, якета и други дрехи.

100 милиона бутилки, рециклирани чрез програмата Quiksilver x REPREVE®, спестяват близо 9 милиона литра питейна вода и осигуряват годишна консумация на енергия на близо 1000 домакинства. Всяка дъска Quiksilver x REPREVE® съдържа около 10 рециклирани бутилки.

„Ние сме много ентусиазирани, че допринасяме за защитата на нещо, от което наистина се интересуваме – океана. Като сърфисти и сноубордисти трябва да мислим за бъдещето, за да може нашите внуци да се наслаждават на планините и вълните, които толкова много обичаме. Рециклирането на пластмасовите отпадъци е нещо полезно за нас, дори и днес, то е важна стъпка „, казва Гари Стейн, глобален генерален мениджър на Quiksilver.

Quiksilver и колегите на Boardriders Inc. Марките Roxy и DC Shoes използват влакна REPREVE® като съществена част от предлагането на продуктите им повече от 5 години.

REPREVE® започва процеса, като превръща използваните пластмасови бутилки в пластмасови  люспи, в последствие преработени в чипове REPREVE®. Чиповете се стопяват, екструдират и превръщат в прежда, която притежава същите качества като традиционния полиестер. Средно, дъската Quiksilver, използваща тази прежда, съдържа около 11 рециклирани бутилки. В момента около 50% от гамата се състои от продукти REPREVE®. През следващите няколко години марката се ангажира да използва 100% REPREVE® прежда за всички къси панталони за сърф. Зимната колекция ще последва примера, като съчетае  преждите с други устойчиви материали.

На Световния ден за сърф  (16 юни 2018 г.) 10 $ от всяка дъска на Quiksilver, съдържаща Repreve плат, бяха дарени на 5 Gyres – организация с нестопанска цел, която чрез наука, образование и приключения се бори с глобалното замърсяване с пластмаса.

 

 

Start typing and press Enter to search

Pin It on Pinterest