БЯГАНЕ – И ТИ МОЖЕШ!

 В Блог, Полезно и интересно
biagane 1

Преди няколко дни споделихме с Вас незаменимите ползи от туризма с надеждата да Ви накараме да прекарвате повече време сред природата. Днес вдигаме летвата – ще си говорим за любителското бягане на открито през лятото. Ще Ви дадем няколко съвета как да се справите с началния етап на този възнаграждаващ спорт и как да преодолеете фазата, в която отказването е най-лесният избор.

image 2

1. Внимавайте с летящия старт
В началото на нещо ново всеки е изключително ентусиазиран и готов да даде всичко от себе си. Но колкото повече се натоварите от самото начало, толкова по-лесно ще се откажете. Ето защо е важно тренировките да бъдат умерени, а темпото постоянно. Не влагайте всичките си сили в началото на маршрута. Тръгнете ли прекалено бързо, скоростта Ви ще спада все повече и повече с напредъка на разстоянието, което ще се отрази лошо нa психическата Ви нагласа и ще Ви подтикне към отказване. Ето защо в началото на тренировките е добре да комбинирате бягане и ходене.

2.Контролирайте тялото си
Специалисти предупреждават за най-честите грешки, които правим, докато тичаме. Някои от тях включват подскачане, правене на големи крачки, силно приземяване на пръстите на краката или неправилно позициониране на ръцете. Хубаво е да се приземявате на възглавничката на стъпалото си като се стремите да държите пръстите наклонени леко към земята, а не паралелно на земята. Приземяването директно върху пръстите или петите преуморява тялото и допринася за бързото губене на енергия. Професионалисти съветват да държим гърба си изправен, но без никакво напрежение. По този начин напрежението в раменете също ще отслабне. Ръцете се държат на нивото на талията в 90 градусов ъгъл. Тенденция при начинаещите е да държат ръцете прекалено високо, което допълнително уморява тялото. Ако държите ръцете си в юмрук, се уверете, че не го стискате. Това би създало излишно напрежение. Гледайте само напред – на 3 до 6 метра пред Вас.

image 3
4_1

3. Дишайте правилно
Дишането през устата позволява на диафрагмата да се повдига и свива за така нареченото коремно дишане, което подобрява издръжливостта. Бонусът от това диафрагмено дишане е, че когато издишате, коремните Ви мускули се свиват и дават на коремната област интензивна тренировка, допринасяща за образуването на коремни преси.

4. Обърнете внимание на екипировката
Когато говорим за бягане, няма как да не обърнем специално внимание на обувката, която носите. Задължително е да се тича с леки маратонки, които няма допълнително да Ви затрудняват или да утежняват тялото. Препоръчително е подметката да не бъде равна и да има аркообразна извивка при пръстите. Не избирайте маратонки, които Ви стягат по какъвто и да е начин – кракът се поти по време на тичането и със сигурност стягането ще се усети още по-силно тогава. Разбира се, изборът на обувка за тичане е строго индивидуален и зависи най-вече от два фактора.

image 6

Първият е типът на Вашето стъпало. Опциите са: нормално, плоско или стъпало с висок свод. Вторият фактор, определящ подходящия вид обувка, е Вашата походка при бягане – дали стъпвате навътре, дали натискате на външната част на крака, до колко глезенът се изкривява и т.н. Най-ефективният начин да изберете перфектната маратонка за Вас е да се консултирате с експерт. Всички наши продавач-консултанти са обучени да съдействат професионално при избора Ви. В SLS може да намерите и специалната машинa Mizuno Precision Fit, чрез която ще разберете коя е точната маратонка за Вас.
Останалата част от екипировката също е важна. Най-добре е да носите естествени тъкани, които позволяват на тялото да диша. Дрехите трябва да са свободни, за да не пречат на свободното движение на всяка една част от тялото Ви. Цялостна екипировка за бягане може да намерите във верига спортни магазини SLS.

image 5
teniska
klin
shapka
ochila1

5. Не се отказвайте
Знаем, че понякога тренировките дори и само за тонус могат да бъдат трудни. Не се пренатоварвайте, но не се и предавайте. Да спрете е най-лесният вариант, но никога не може да се сравни с удовлетворението от постигнатите резултати. С времето тялото Ви ще стане по-издръжливо и ще можете да изминавате по-големи дистанции. Още по-хубавото е, че ще усетите разлика и във визията си, при това през сезон, който предразполага носенето на къси панталонки и бански.

image 11

Start typing and press Enter to search

Pin It on Pinterest