Бягане през зимата? Възможно!

 В Блог

Температурите рязко спаднаха и като че ли всички започнахме да си мечтаем за топло легло, чай, интересна книжка или леко филмче. И ако това е един добър вариант за събота или неделя, през седмицата не можем да си позволим тонусът и мотивацията ни да са в спад. Спортът е един от най-хубавите начини да държим тялото и духа си във форма, а бягането сред прородата е възможно дори и в по-студено време. Ето и 10 съвета за това как да не намаляваме скоростта, която сме набрали през лятото.

  1. Мотивацията е най-важна

Най-лесно е да си поставите определена седмична или месечна цел, към която да се стремите. Например изминаването на 15км от понеделник до петък или 45км за целия месец би било добро начало. Когато се справите с първата си цел, поставяте следваща, още по-висока и се борите за нея.
Друга опция е да намерите съмишленици, с които да споделяте емоциите от бягането.  Приятелите ни от runbg например организират групови бягания всяка сряда след работа, които са подходящи както за начинаещи ентусиасти, така и за по-напреднали бегачи.
Ако предпочитате да бягате сами, съвет, който дават професионалистите, е да си кажете, че винаги може да се приберете след 5 минути, ако тичането ви се стори невъзможно. Данните показват, че повечето хора издържат целия план, който са си поставили.

2. Загрейте предварително

Да се втурнете в бързо бягане с цел да ускорите процеса на загряване не е добра идея. Загрявката трябва да предшества бягането. По този начин първо, няма да усещате студа толкова силно и второ, ще сведете опасността от травма до минимум. Сутрешна гимнастика, скачане на въже или скоростно почистване на апартамента са само някои от опциите, които може да изберете за загрявка. (:

3. Екипирайте краката си подходящо

За да задържате топлината на краката, е хубаво обувката да бъде с възможно най-малко мембрана (дишаща меш материя). Ако имате обувки с Gore-Tex, сега е най-подходящият момент да ги ползвате. Когато говорим за чорапи, избирайте по-плътни, които да запазват топлината.

4. Дрехите също са важни

Подбирайте ги така че да ви е топло, но да не се потите излишно заради тях. Правилото гласи, че винаги трябва да се обличате като за температури с до 20 градуса по-високи от тези навън. Когато излзете от вкъщи трябва да ви е леко хладно, защото скоро след като започнете тренировката си, ще се сгреете и ще стигнете оптималната температура. Уверете се, че откритите места, като глава и ръце, са добре защитени, защото именно те изстиват и най-бързо.

5. Уверете се, че се забелязвате отдалече

През късната есен и зимата видимостта винаги е ограничена. Ето защо е хубаво да носите дрехи, които са лесно забележими – светлоотразителни мотиви, ярки цветове,т.н. Много професионални бегачи споделят, че тичат с фенерче не толкова, за да виждат всичко наоколо, а за да бъдат лесно забелязвани от останалите.

6. Забравете за скоростта

През студения сезон тренировките се свеждат повече до това да поддържаме форма, отколкото да наблягаме на скоростта. Сега е моментът да работите за издръжливост, а не за бързина. По този начин със сигурност ще сте готови за следващия сезон. Също така, ако е прекалено студено дори и през по-топлите часове на деня, за препоръчване е да разделите по-дългите бягания наполовина и да бягате два пъти дневно, изминавайки по-кратки разстояния.

7. Внимавайте с вятъра

Багането трябва да започва срещу вятъра, а навръщане той да духа в гърба ви, така че да избегнете пробива на студен въздух срещу потното ви тяло. Когато вятърът е изключително силен, можете или да изберете маршрут, който ви пази на завет, или да се предпазите по-добре. Обърнете специално внимание на откритите части от тялото. Сложете балсам за устни и предпазващ крем за лице и ръце.

8. Предпазете се и от дъжда

Помните ли как, като бяхме малки, майките ни ни караха да обуваме пликчета над чорапите, за да не ни се наморкят краката? Е, изненадващо или не, професионалистите съветват същото и в случая с бягането –  стъпвайте дори и в локви, няма да има проблем! Но не забравяйте да затегнете добре връзките си, за да не се пързаляте. И все пак, ако мястото, на което бягате е далеч от Вас и стигате до там с кола, добра идея би било да носите резервен чифт обувки за всеки случай или ако ходите пеша с раница – оставяйте я в близко кафе, магазин – кой би отказал на ентусиазиран спортист. (:

9. Преоблечете се веднага

Спрете ли да тичате – тялото изстива мигновено. За да  избегнете разболяване, се преоблечете от глава до пети в първия удобен момент.

10. Отидете на топло

В крайна сметка най-важно е здравето, така че не е нужно да се пренатоварвате излишно. Ако навън е наистина студено, намерете алтернативен начин да тренирате. Използвайте времето да наблягате на други упражнения, които можете да правите и вкъщи или просто отскочете до най-близкия фитнес за една интензивна кардио тренировка. Ако пък сте от по-авантюристичните личности, защо да не отскочите и до някоя тропическа държава.

Start typing and press Enter to search

Pin It on Pinterest